Хиляди украинци протестираха пред парламента в Киев срещу корупцията.  Те

...
Хиляди украинци протестираха пред парламента в Киев срещу корупцията.  Те
Коментари Харесай

Хиляди украинци на протест срещу корупцията, двама души пострадаха при сблъсъци с полицията

Хиляди украинци стачкуваха пред Народното събрание в Киев против корупцията. 

Те желаеха основаване на специфичен съд за делата за корупция. 

В митинга се включиха поддръжници на Общоукраинското обединяване " Баткившчина ", Общоукраинското обединяване " Свобода ", партиите " Самопомощ ", " Гражданска позиция ", " 5.10 ", " Демократичен алианс " и крайнодесния " Национален корпус ", както и Движението на новите сили на някогашния грузински президент Михаил Саакашвили, който се трансформира в политически съперник на украинския президент Петро Порошенко. 

" Исканията ни са елементарни: основаването на антикорупционен съд и унищожаване на парламентарния имунитет ", обявиха от партията на Саакашвили, представени от ТАСС и Българска телеграфна агенция.

Протестиращите блокираха изходите от постройката на Народното събрание. Стигна се до конфликти с полицията, която охраняваше постройката. Поне двама души са потърпевши - един протестиращ и един служител на реда, заяви УНИАН. 

 Снимка: facebook.com/zoryan.zoryan

Борбата против корупцията по високите етажи беше едно от главните претенции на Майдана в Киев през 2013-2014 година Протестиращите упорстват делата за корупция да се преглеждат от специфичен съд, защото считат, че елементарните съдилища също може да са обхванати от корупция. 

Много политически партии желаят и анулация на парламентарния имунитет, с цел да може депутатските мандати да спрат да служат за отбрана против сходни каузи.

Днес президентът Порошенко внесе проектозакон, предусещащ анулация на имунитета от 2020 година, само че протестиращите желаят той да влезе в действие още следващата година.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР